Smartwatches, stappentellers en andere zelfmeetapparatuur worden steeds populairder en zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Mensen willen en kunnen steeds meer van zichzelf meten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid ziet mogelijkheden in het gebruik van de zogenoemde ‘wearables’ voor verschillende JenV-onderdelen, bijvoorbeeld voor justitiabelen. De ervaring leert dat een groot deel van de mensen weinig inzicht heeft in hun eigen emoties. Kan zelfmeting bijvoorbeeld bijdragen aan het voorspellen van (negatief) gedrag? Of aan het verbeteren van behandelingen? Het WODC heeft hier voor het justitiële domein eerder onderzoek naar gedaan.

Van experimenten naar borgen?
Uit dit onderzoek bleek dat dit zeker mogelijkheden biedt. Uniek is dat het niet gaat om groepen mensen maar om persoonlijke, individuele data in het veld. De ontwikkelingen op het gebied van toepassingen van zelfmeting gaan razendsnel. Biometrie, het meten van fysieke toestanden is relatief makkelijk, denk aan bijvoorbeeld het meten van de hartslag. Maar het interpreteren daarvan, zoals de effecten op gedrag, is de grootste uitdaging. Daarnaast zijn er ook nog veel ‘losse eindjes’. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met betrouwbaarheid van die data, wat gebeurt ermee en hoe zit het met privacy? Wanneer kunnen we van experimenteren naar borgen?

Op dit moment wordt door verschillende partijen nog volop onderzocht en geëxperimenteerd met nieuwe devices en gewerkt aan thema’s als betrouwbaarheid. Denk aan DJI, de politie, ministerie van Defensie, maar ook aan collega’s uit de psychiatrie, zorg, onderzoekers van universiteiten etc. Alle deze partijen hebben zich verenigd in een netwerk, het WIP-netwerk (‘Wearables In Practice-netwerk’) en komen circa 2 x per jaar samen om kennis en ervaringen te delen.

Op donderdag 3 oktober 2019 is er weer een symposium voor dit netwerk en voor iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwe mogelijkheden en ervaringen met zelfmeting. We focussen ons dit keer tijdens het symposium vooral op de veiligheidsaspecten. Denk dan aan privacy, artificial intelligence, big data. Wil je hier graag bij aanwezig zijn of wil je alvast meer informatie? Meld je dan alvast aan! Wil je de resultaten van je pilot of onderzoek presenteren in een (poster)presentatie? Stuur dan een e-mail naar symposium@wearablesinpractice.com met het idee. Alle presentaties zijn in het Engels. 

Wil je meer informatie over het netwerk en de deelnemers of heb je vragen?
Kijk op http://wearablesinpractice.com/, of stuur een mail aan Ernst Eilering (DJI) of aan Stefania Rosanio (DI&I) .

Je kunt natuurlijk ook alvast lid worden van de WIP-LinkedIngroep op https://www.linkedin.com/groups/12085181

Opgeven voor het congres kan via deze link

Locatie: Turfmarkt 147, 2511 DP, Den Haag (op 2 minuten loopafstand van station Den Haag Centraal).

Datum en tijd: 3 oktober, van 9.30 uur tot 17.00 uur