Tijdens de presentaties in de ochtend van de vijfde editie van het Wearables In Practice (WIP) symposium wordt onderzoek gepresenteerd dat zeer vooruitstrevend is. Met de nieuwste methoden worden in de praktijk fysiologische metingen uitgevoerd, zoals bij patiënten en verplegend personeel van de Borg – een keten van instanties voor licht verstandelijk gehandicapte en sterk gedragsgestoorde personen. Ook wordt gewerkt aan het verifiëren en corrigeren van metingen door wearables in laboratorium settings. Er is veel samenwerking tussen wetenschap en maatschappij, en de relevantie van het onderzoek is direct duidelijk.

Maar niet alleen het innovatieve onderzoek valt op. De intieme, maar tegelijkertijd verwelkomende sfeer tijdens het symposium is duidelijk voelbaar. Tijdens presentaties worden grapjes gemaakt met de leden die elkaar goed kennen, maar het bredere publiek blijft betrokken door de laagdrempeligheid. Mark Hoogendoorn van de VU legt duidelijk uit wat Machine Learning is en hoe dit gebruikt wordt bij metingen door wearables. Hij spreekt wetenschappers aan die al jaren bezig zijn met dezelfde methoden, maar ook onderzoekers uit de praktijk die voor het eerst op het symposium aanwezig zijn.

Bij de postersessie en de lunch zet deze positieve sfeer zich voort. Bekenden en onbekenden raken diep met elkaar in gesprek. Het symposium, dat twee keer per jaar wordt gehouden, is in minder dan 3 jaar tijd uitgegroeid van 20 naar 85 man. Het is duidelijk waar de kracht van WIP ligt: verbinding. Hier wordt baanbrekend onderzoek gedaan, waarbij kennis en kunde zoveel mogelijk wordt gedeeld en worden nieuwkomers verwelkomt. De locatie voor het zesde symposium is gezet: het ministerie van Veiligheid en Justitie. Naar verwachting weer een succes. Voor meer informatie, kijk op www.wearablesinpractice.com.