Over

Neurolab

NeuroLabNL is dé werkplaats voor hersen-, cognitie- en gedragsonderzoek. Een werkplaats, omdat professionals vanuit Universiteiten, Hogescholen, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samenwerken aan onderzoek en kennisverspreiding over hersenen, cognitie en gedrag. 

NeuroLabNL is een initiatief dat ontstaan is vanuit de Nationale Wetenschapsagenda. De Nationale Wetenschapsagenda is voortgekomen uit bijna 12.000 vragen die aan de wetenschap zijn gesteld door de bevolking. Deze 12.000 vragen zijn vervolgens weer geclusterd tot 140 subvragen. NeuroLabNL heeft als doel om de vragen over de werking van de hersenen, cognitie en gedrag te beantwoorden. Wetenschappers vanuit heel Nederland hebben gezamenlijk 4 agenda’s neergezet, toegespitst op de thema’s Onderwijs, Veiligheid, Gezondheid en Fundamenteel. Deze agenda’s zijn complementair en vormen in hun geheel de basis voor de belangrijkste focuspunten op gebied van neurowetenschappelijk onderzoek in Nederland. In samenwerking met hogescholen, kennisinstellingen en praktijk partners voeren we deze onderzoeken de komende jaren uit en brengen we de gegenereerde kennis direct in de praktijk.

De boegbeelden die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van deze werkplaats zijn Prof. Dr. Maaike Kemps (Leiden Universiteit, Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en psychologie), Prof. Dr. Willem Jan Kop (Tilburg University), Prof. Dr. Peter Verkoeijen (Avans Hogeschool en Erasmus Universiteit Rotterdam), Lydia Krabbendam (Vrije Universiteit Amsterdam) en Prof. Dr. Roger Adan (UMC Utrecht), in samenwerking met Dr. Rob Heinsbroek (NWO), Wessel Hieselaar en Melanie Neijts.

Als programma coördinatoren voor NeuroLabNL organiseren Tom Roovers (Tilburg University) en Dr. Julia Henrich (Universiteit Leiden) evenementen voor de route als geheel en ondersteunen ze de task force en boegbeelden bij het management.  Voor de Startimpuls is programma coördinator Dr. Annelinde Vandenbroucke (Universiteit Leiden) verantwoordelijk voor het dagelijkse management van de onderzoeksprojecten, de outreach naar de maatschappij en contacten met maatschappelijke partners. De kennistransfer door middel van blogs wordt verzorgd door Dr. Jiska Peper (Universiteit Leiden | Science2share).

Bekijk hieronder het informatiefilmpje van NeuroLabNL.

Klik ‘cc’ voor Nederlandse/Engelse ondertiteling