Op 31 januari vond het NeurolabNL Startimpuls eindsymposium plaats vanuit Studio Wibar in Leiden. Tijdens deze dag presenteerden Startimpuls wetenschappers vier jaar aan onderzoek en stond de samenwerking tussen wetenschap en maatschappij centraal. Heb je het symposium gemist? De livestream opnames zijn vanaf nu terug te kijken. 

Onderzoek naar optimale condities voor leren en veiligheid van jongeren

Hoe werkt motivatie in de hersenen? Hoe kunnen we pestprogramma’s verbeteren? Hoe kunnen we kennis over de hersenen en genetica gebruiken om jeugdcriminaliteit beter te begrijpen? En hoe kan draagbare technologie hier de praktijk bij ondersteunen? In het Startimpuls programma, onderdeel van het Nationale Wetenschapsagenda programma van NWO, is onderzoek gedaan naar de praktische toepassingen van kennis over hersen- en gedragsontwikkeling in het onderwijs en de veiligheid van jongeren. Tijdens het eindsymposium presenteerden onze Startimpuls onderzoekers de eindresultaten. Je kunt deze terugkijken via de links onderaan dit bericht.

Samenwerking tussen wetenschap en maatschappij

In het programma kwam het thema ‘Onderwijs en veiligheid voor jongeren: een samenwerking tussen wetenschap en maatschappij‘ op verschillende momenten aan bod. Zo sprak onze jongerenambassadeur Sara Langeveld over de noodzaak van het betrekken van jongeren in verschillende stadia van onderzoek. Onder andere Marijn van Vloten van Kanjertraining schoof aan bij dagvoorzitter Minchenu Maduro om te praten over de resultaten van intensieve samenwerking. Aan het eind van de dag presenteerde het Startimpuls team een digitaal informatieboek met tools en kennis over hersen- en gedragsontwikkeling gericht op professionals in het jeugdveld. Bekijk hier het volledige programma.

Aan tafel met de kinderombudsvrouw en burgemeester

Aan tafel bij Minchenu spraken de kinderombudsvrouw en burgemeester lovend over de impact van het Startimpuls programma op de samenleving. Ook hier stonden ontwikkelingen in hoe wetenschap te bedrijven centraal. Op de website van Universiteit Leiden lees je meer over de visie van de kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, de burgemeester van Leiden Henri Lenferink, rector van de Universiteit Leiden Hester Bijl, en decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Leiden Paul Wouters.

Kijk het symposium terug

Bekijk hier de livestream opnames van het symposium per programmaonderdeel, of een korte samenvatting van de dag (volgt):

 

 

 

 

 

 

Meer lezen over de vier onderzoekslijnen? Download gratis het informatieboek ‘Onderwijs en veiligheid van jongeren: een samenwerking tussen wetenschap en maatschappij’. Of bekijk hier de samenvattende animatievideo van NWO.

Opnames: ALV Group

Foto’s: Marc de Haan