Startimpuls

Startimpuls

“Optimale condities voor leren en veiligheid van jongeren”

Per 1 januari 2018 zijn over heel Nederland wetenschappers binnen NeuroLabNL van start gegaan met een “Startimpuls”, een subsidie die gebaseerd is op de Nationale Wetenschapsagenda. Zij hebben 3 jaar de tijd om een begin te maken aan het onderzoek naar de praktische toepassingen van kennis over de hersenen in het onderwijs en de veiligheid van jongeren.

De Nationale Wetenschapsagenda is voortgekomen uit bijna 12.000 vragen die aan de wetenschap zijn gesteld door de bevolking. Om deze vragen te kunnen beantwoorden heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2017 drie routes uitgenodigd om projecten op te zetten op het thema Jeugd in een Veerkrachtige Samenleving. NeuroLabNL heeft een subsidie van 2,5 miljoen euro gekregen om onderzoek op te zetten op de belangrijke thema’s van NeurolabNL (onderwijs, veiligheid, gezondheid en fundamenteel) bij jongeren. Onder algemene leiding van Prof. dr. Berna Güroğlu (Universiteit Leiden) en dr. Katy de Kogel (WODC) wordt in 4 deelprojecten gekeken naar de toepassing van cognitieve neurowetenschappen om optimale leercondities te creëren (bekijk deelproject 1), naar het effect van pesten op de hersenontwikkeling en de effectiviteit van anti-pest programma’s (bekijk deelproject 2), naar de hersenontwikkeling bij (problematisch) antisociaal gedrag en toepassing van deze kennis bij veiligheidsmaatregelen en interventies (bekijk deelproject 3) en naar de toepassing van fysiologische meetinstrumenten in de praktijk met behulp van wearables (deelproject 4). Programma coordinator dr. Annelinde Vandenbroucke (Universiteit Leiden) en project assistent Merel Spaander (Universiteit Leiden) overzien het dagelijks management, de communicatie en kennisdeling met de maatschappij.

Een overkoepelend thema voor de Startimpuls is de ethiek rondom het gebruik van kennis over de hersenen voor een individu: wat betekent het (om te weten) dat iemand een afwijkende hersenontwikkeling heeft? Mogen we deze informatie gebruiken om een veiligere samenleving te creëren? Hoe wordt persoonlijke data verzameld en hoe wordt vervolgens rekening gehouden met privacy van deze gegevens? Met dit soort vragen gaan we vanaf het begin van de projecten aan de slag om ethische aspecten mee te wegen in het onderzoek.

Download infographic van de Startimpuls

Startimpuls introductiefilm – klik ‘cc’ voor Nederlandse/Engelse ondertiteling