Wie is de aanstichter van pesten? Vaak denken we aan een gemeen kind dat zijn plekje in de hiërarchie veilig stelt door anderen te pesten. Maar meestal is er meer aan de hand. Kinderen die pesten voelen zich vaak aangevallen door andere kinderen. Ze worden uitgedaagd, onterecht beschuldigd en reageren uit woede. Wat zeggen kinderen hier zelf over?

In deze lezing gaat Neeltje van den Bedem, postdoc onderzoeker bij NeurolabNL, in op de verschillende motivaties van kinderen om te pesten en de interactie tussen het gedrag van een kind, gedoe in de groep, de rol van vrienden, van woede en van negatieve verwachtingen en hoe kleine problemen kunnen escaleren. In videofragmenten geven kinderen voorbeelden van waar het misgaat. Het geeft een inkijkje in het spanningsveld tussen aan de ene kant goed willen doen, maar aan de andere kant soms de weg kwijtraken in de groep.

Als we beter begrijpen wat er in het hoofd van kinderen omgaat, kunnen we ook beter op ze reageren. De lezing geeft hierdoor inzicht en handvatten om de sociale interacties van kinderen bij te sturen.

Neeltje van den Bedem is postdoc onderzoeker bij ontwikkelingspsychologie aan Universiteit Leiden. Zij doet onderzoek naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren en de inhoud van school brede anti-pest interventies.

De lezing is op dinsdag 12 oktober om 16.00 via Zoom. Voor deelname graag uw emailadres invullen in onderstaande link, dan ontvangt u de Zoomlink enkele dagen voor de lezing:https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_0CAj0FrcmNx8v9Y

Afbeelding: Keira Burton