Op 4 oktober 2019 is de eerste Nederlandse interactieve animatiefilm ROBIN in première gegaan. De film volgt het leven van Robin, die wordt geboren in het jaar 2020. Gedurende de film word je als kijker voor verschillende dilemma’s gesteld, waarmee je het verloop van het leven van Robin bepaalt. De veelal ethisch dilemma’s hebben betrekking op wetenschappelijke ontwikkelingen die in de toekomst realiteit kunnen worden. Zou je je kind een wearable laten dragen om haar/zijn aandacht te monitoren, en zo schoolprestaties te verbeteren? Zou je een paper publiceren  waarvan je weet dat de conlusies op een verkeerde manier ingezet kunnen worden? Op deze manier proberen de makers van de film het brede publiek aan te sporen na te denken over de toekomst en de discussie aan te gaan over de vraagstukken die deze toekomst met zich mee kan brengen. Dit is niet alleen waardevolle kennisdeling binnen de maatschappij; het levert ook een belangrijke bijdrage aan de wetenschap.

De film ROBIN is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). In samenwerking met scenarioschrijvers en wetenschappers uit verschillende disciplines, waaronder NeurolabNL, zijn 15 verhaallijnen voortgekomen die allen betrekking hebben op de (nabije) toekomst.

Benieuwd naar de levensloop van Robin aan de hand van jouw keuzes? De film is online gratis te bekijken via de website: www.robindefilm!