Op donderdag 14 november is de nationale onderzoeksagenda AI Research Agenda for the Netherlands (AIREA-NL) overhandigd aan de voorzitter van de NWO.

Het opstellen van een onderzoeksagenda voor artificiële intelligentie (AI) is belangrijk omdat dit belangrijke thema’s voor de toekomst beslaat die betrekking hebben op de gehele maatschappij. Met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van AI kan dit voor belangen zorgen, maar ook risico’s met zich meebrengen. Het ontwikkelen van een eerste wetenschapsagenda die specifiek gericht is op AI is ook vanuit het oogpunt van NeurolabNL een bijzondere mijlpaal, vooral omdat het mogelijk niet lang duurt voordat AI een belangrijke rol in zal nemen op het gebied van gedrag en cognitie.

De AIREA-NL is opgesteld door een expertgroep van AI onderzoekers die 4 belangrijke thema’s verbinden. De belangrijkste agendapunten die werden gepresenteerd richten zich op het creëren van AI componenten en systemen, hoe mensen en AI van elkaar kunnen leren, en hoe AI en de maatschappij met elkaar kunnen interacteren. Klik hier voor de volledige onderzoeksagenda AIREA-NL.

Foto door Franck V. verkregen via Unsplash