De coronacrisis raakt iedereen in Nederland, waaronder ook de 1.5 miljoen jongeren in ons land. Zij lopen wat betreft gezondheid minder risico’s maar de crisis beïnvloedt hun leven enorm, op diverse gebieden: thuis studeren, weinig vrienden zien en minder mogelijkheden om te sporten. Maar wat is precies de impact van de coronacrisis op jongeren en hoe gaan ze ermee om?
In 2020 heeft het SYNC lab, onder leiding van Eveline Crone, hun krachten gebundeld met jongeren en maatschappelijk partners om hier onderzoek naar te doen. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in dit e-magazine. Hier kun je lezen over zowel de kwetsbaarheden als kansen voor de ontwikkeling van jongeren in de coronacrisis. Maar ook: met wat voor tips kunnen jongeren, jongerenwerkers, docenten en beleidsmakers aan de slag?
Daarnaast hebben onderzoekers van het SYNC lab het YoungXperts platform opgericht. Dit is een platform speciaal gericht op jongeren, met als slogan “Your Voice, Your Future”. Het doel van dit platform is om jongeren betrouwbare informatie te geven over hun ontwikkeling én mogelijkheden te bieden om in actie te komen voor een betere toekomst. Wetenschappers weten namelijk veel over hoe jongeren opgroeien tot volwassen en hebben bijvoorbeeld veel kennis over hersenontwikkeling. Maar hoe kan deze kennis goed gebruikt worden, zodat jongeren er ook echt iets aan hebben?
Om elkaar beter te kunnen helpen worden er regelmatig brainstorm sessies georganiseerd waarbij onderzoekers en jongeren met elkaar in gesprek gaan. De handvatten die hier al uit voort zijn gekomen zijn terug te vinden op de website. Op deze manier hebben jongeren een rol in hun eigen toekomst, door actief mee te denken hoe zij vinden dat de samenleving eruit zou moeten zien. Zij zijn inmiddels de toekomst!
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen van YoungXperts? Meld je dan hier aan!